html.no-js .App { opacity: 1; }
airco-corona.jpg

Kan ik mijn airco nog gebruiken in 'tijden van COVID-19"?

Een groot aantal bedrijven bereidt zich voor om het werk te hervatten na de lockdown. We krijgen dan ook van veel klanten de vraag of ze airco mogen blijven gebruiken, omdat er blijkbaar verhalen de ronde doen dat het virus zich door de airco in een volledig gebouw kan verspreiden.

We kunnen je alvast geruststellen: als je airco-installatie op tijd een degelijk onderhoud krijgt / heeft gekregen, is de kans op verspreiding van het virus zeer klein

Bij het hervatten van de werkzaamheden, is het allereerst van belang dat je als firma de maatregelen opgelegd door onze Nationale Veiligheidsraad nauwgezet blijft opvolgen. Voor een overzicht van de meest recente richtlijnen, verwijzen wij graag naar www.info-coronavirus.be . Belangrijkste regels momenteel blijven: zoveel mogelijk van thuis uit werken, persoonlijke hygiëne onderhouden en social distancing onderhouden (handen wassen & anderhalve meter afstand houden dus!)

Op de vraag of je je airco nu moet uitschakelen, kunnen we zeer kort antwoorden: neen, dat is niet nodig. Het virus wordt vooral overgedragen door rechtstreeks speekseldruppeltjes van een besmette persoon in te ademen of door oppervlakken aan te raken die deze persoon besmet heeft, en dus niet via het airco-systeem. Ook een ventilatiesysteem hoef je niet uit te schakelen, integendeel: goede ventilatie is cruciaal en kan het risico op besmettingen beperken.

Hieronder vind je de officiële communicatie van de FEHVA (Europese Federatie van Heating, Ventilatie en Airconditioning-associaties). Belangrijkste om daaruit te onthouden is, ook volgens marktleider Daikin:

  • maximale aanvoer van verse lucht is essentieel: hoe hoger het luchtdebiet, hoe beter
  • ideaal zijn systemen die extractielucht naar buiten afvoeren, zo is er geen enkel contact tussen de ingeblazen lucht en de extractielucht, de vuile lucht wordt volledig afgevoerd
  • geen actieve ventilatie? Lucht dan de lokalen via ventilatieroosters of door de ramen regelmatig open te zetten
  • de relatieve luchtvochtigheid ligt in deze tijd van het jaar automatisch boven de 30 procent, dus luchtbevochtigers inschakelen is niet nodig

In kantoorgebouwen blijft het aangewezen om het aantal aanwezige mensen te beperken. Vermijd ook ten alle prijze dat grotere aantallen mensen tegelijk aanwezig zijn in conferentieruimten of eetruimtes.

De meeste Bumaco-klanten hebben een Daikin-aircoinstallatie. Daikin communiceert hierover als volgt:

Daikin gebruikt in sommige van zijn airco’s antibacteriële flashstreamer, deze neutraliseren virussen. Andere units beschikken over allergeen en/of titanium appetite filters. De filters filteren de binnenlucht van je ruimte. Het is dus belangrijk om op regelmatige basis de filters van je airco te reinigen.

Indien u ongerust bent over de staat van uw installatie, kan u ons steeds contacteren om een onderhoud op uw installatie uit te voeren. Onze techniekers volgen steeds de duidelijke corona-richtlijnen nauwgezet op.

 

UPDATE IVM GEBRUIK WARMTERECUPERATIE BIJ VENTILATIEKASTEN:

 

Geen gebruik van recirculatie

  • Virusdeeltjes in retourkanalen kunnen ook weer een gebouw binnenkomen: sluit de recirculatieregisters.
  • Indien dit leidt tot problemen met het koeling- of verwarmingsvermogen, dan moet dit worden aanvaard omdat het belangrijker is om besmetting te voorkomen en de volksgezondheid te beschermen, dan om thermisch comfort te verzekeren.
  • Gedecentraliseerde systemen zoals kleinere luchtgroepen die lokale recirculatie gebruiken, moeten worden afgezet om te voorkomen dat virusdeeltjes opnieuw in de kamers worden verspreid.
  • Ventilatiekasten die gebruik maken van warmterecuperatie (warmtewielen, ...)

Bijlages